A Hydroexport-Keviép Kft. tulajdonosai 2002-ben úgy döntöttek, megvásárolják Tégláson a műemlékvédelem alatt álló használaton kívüli kastélyt, mert nem akartak a pusztulásra hagyni egy, a telephelyük közelében fekvő, nemes elődöktől hátra maradt értékes épített örökséget. Az építőipari beruházásokkal foglalkozó cég elhatározta, hogy Európai Uniós pályázatok segítségével és saját erőforrásból megmenti az enyészettől az épületet és környezetét. Felújítja és hasznosítja Tiszántúl legnagyobb kastélyát és közvetlen környezetét, melynek parkja természetvédelemi terület. A cég tulajdonosai önként és komoly meggyőződéssel kötelezték el magukat a társadalmi felelősségvállalás e nemes céljának megvalósítása érdekében.
Magyarországon szép számmal léteznek kúriák, udvarházak és kastélyok, amelyek a kastélyépítészet gyöngyszemei. Ezen épületek jelentős része – kúriák, udvarházak, kastélyok - a hajdani magyar főnemesség családjai számára száz-kétszáz éven át szolgáltak állandó lakóhelyül, vagy nyári lakként. Napjainkra vannak közöttük gondosan felújított, hasznosított, szépen gondozott épületek, de sajnos akad olyan is, amely mára igen leromlott állapotba került.
A megszépült téglási kastély új funkciójával, mint rendezvény központ, múzeum és kiállítóhely, nagyszerűen illik közeli és távoli környezetébe. A hely az idő során minden bizonnyal újra ismerté válik, s egyre nagyobb érdeklődésre, és megérdemelt elismerésre tarthat számot a régióban, mint anno, a nemesi földbirtokos lakók idejében, az 1800-1900-as években. A Tiszántúl környezet-specifikus tényezője, hogy kevésbé gazdag különleges természeti értékekben - hegy, víz nincs a környéken. Meggyőződésünk, hogy a békés, napsütötte erdős pusztai táj, valamint a Debrecen – régióközpont - közelében lévő kastély gazdagítja Hajdú-Bihar megye turisztikai látnivalóit, és eseményei színesítik a régió kulturális programkínálatát. Véleményünk szerint az impozáns kétszáz éves kastély imázsa azon benyomások, és elképzelések mentén alakul, ami a kastélyért dolgozó szakemberekben, valamint a helyszínre érkező látogatókban, illetve a helyi eseményeken és kiállításokon résztvevő emberekben a helyről, valamint a tulajdonosokról kialakul. Ehhez adott a helyszín, ami idillikusnak mondható – a béke és nyugalom szigete. Az épület belső és külső megjelenésének összhangjával a szépség és a nemes egyszerűség harmóniáját sugározza. Ez a hely ötvözi a nemesség értékeit a jelenkor letisztultságával. A részletekben a múltidézés és a jelen ízlésének igényes és kellemes keveredése érzékelhető. Ez a kastély is, mint a Degenfeld család magyar ágának más helyen lévő lakhelyei az országban, romantikus találkozások helyszínének nyújt lehetőséget itt, a magyar alföld keleti régiójában.
A kastély utolsó arisztokrata lakója gróf Degenfeld-Schonburg Pál a II. világháborúig lakott a kastélyban. A földesúr jól gazdálkodott, számos helyi lakosnak adott munkát a birtokon. A szocializmus szele megváltoztatott mindent. Az államosítást követően a kastélyba gyermeknevelő intézet költözött, majd a rendszerváltozás után üresen állt és pénz híján előbb, utóbb az enyészeté vált volna, mint megtörtént az országban több helyen. A tulajdonosok nevében kijelenthetem, hogy újra felelősségteljes gazdája van a kastélynak. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy a Téglási kastély 2014 év végétől teljes pompájában fogadhassa látogatóit és ezt a nagyszerű épített örökséget gondossággal megőrizzük a jövő nemzedéke számára.
A tulajdonosi csoport nevében szívélyes üdvözlettel,
Miklóssy Máté

Partnerek

Kapcsolat